Sunday, April 20, 2008

Stand Right - Walk Left

Ik neem aan dat het feit dat, in voorbereiding van de Olympische spelen, alle Pekinezen worden getraind in Westerse beleefdheid ook wel in het Belgische nieuws is geweest. Het bekendste voorbeeld is wellicht de torenhoge boetes die ja kan krijgen opgelegd wanneer je speekt op Tiananmen plein.
In de laatste paar weken was ik voor zaken in Thailand en Japan, en alweer verbaasde het mij hoe efficient het kan zijn wanneer mensen die op metro of bus willen stappen geduldig wachten totdat alle passagiers zijn uitgestapt. In Peking is het anders.

De 4 beleefdheidsregels van de Chinese metro:
  • Wanneer je op de metrotrein probeert te geraken, zorg dan altijd dat je dit doet voordat je passagiers de kans geeft om uit te stappen. Door het volume aan op- en afstappende mensen moet deze regel met extra aandacht worden gevolgd in transferstations.
  • Na je jezelf op de metro hebt geworpen, spurt je naar die ene vrijgekomen zitplaats. Je kan toch niet riskeren dat je 10 minuten zou moeten rechtstaan.
  • Zwangere vrouwen, kleine kinderen en stokoude ventjes hebben geen recht op de zitplaatsen. Zij waren immers later en trager dan jezelf.
  • Bovenaan de roltrap is een van de beste plaatsen om uit te rusten. Wel zien dat je jezelf strategisch genoeg opstelt zodanig dat elke roltrapgebruiker nog nauwelijks langs je kan wringen. Moest er door je gedrag iemand van de roltrap naar beneden stuiken, dat is dan mooi meegenomen. [1], [2]


Doch, met betrekking tot dit laatste puntje is er een spectaculaire mentaliteitswijziging gaande. Jawel, dankzij affiches zoals hier afgebeeld, probeert met alle Pekinezen vertrouwd te maken met het "Stand Right - Walk Left" principe. En geloof het of niet, dit werkt zowaar! 't Is te zeggen, dit werkt tijdens de week in de spitsuren. Ervaren metrogebruikers beginnen allen te ondervinden dat omwille van dit systeem ze 5 tot 10 minuten vroeger op werk en/of thuis arriveren. De toerist of de buitenwijker die in het weekend het centrum van Peking overspoelt, heeft het echter nog niet volledig begrepen.

[1] Al dit gedrag komt volledig voort uit de Chinese denkwereld waar relaties alles zijn en geen relaties absoluut geen belang hebben (guanxi - meiyou guanxi). Wanneer je dat begint te begrijpen valt hier eigenlijk best goed mee om te gaan.

[2] Op de bus staan mensen hun stoel af ten voordele van oude heertjes, op de metro gebeurt dit heel wat minder.

3 comments:

Unknown said...

Altijd fascinerend om te zien hoe snel de gebruiken veranderen als het echt moet...

Wat moeten ze nog meer in orde brengen tegen 8 augustus?

Het stand right, walk left principe is enkel populair in de echt grote steden (Londen, Parijs) want in Brussel en Antwerpen wordt het niet vaak toegepast.

Unknown said...

zijn de meeste chinezen eigenlijk links handig of is dat rechtshandig? Misschien oppassen om globale princi^pes toe te passen...
de grtz

Bert said...

Floris,

In Tokyo, Hong Kong, Seoul, en zelfs in Bangkok is stand right, walk left of walk left, stand right de regel. China hinkt op dat vlak nog steeds wat achterop t.o.v. de rest van Azie. De metro in Brussel en Antwerpen is niet echt representatief vrees ik ;-) (coole pagina: http://www.fakeisthenewreal.org/subway/)

Anyway, een andere spectaculaire maatregel is dat het ten eerste mei verboden is te roken is in bepaalde openbare plaatsen zoals restaurants, cinemas, scholen en, jawel, kindercreches.
Doch, in de China Daily staat nu al dat het niks gaat uitmaken. Men hoopt dat mensen toch even gaan twijfelen vooraleer hun sigaret aan te steken op restaurant of in de cinema.

Toon,

wat voor rare planten groeien er daar in Burkina?