Monday, March 17, 2008

Het zwarte scherm

Naast mijn TV staat een klein grijs bakske; een klein grijs bakske dat mij een betere blik op de wereld moet geven vergeleken met de gemiddelde Chinees. Dit klein grijs bakske is namelijk in staat om, buiten de ongeveer 80 lokale en nationale TV zenders, ook enkele internationale zenders binnen te halen. Zo heb ik behalve een Koreaanse en Japanse zender toegang tot BBC World, CNN, TV5 (met om half 4 's morgens het RTBF journaal) en Deutsche Werelt TV.
Zowat elke dag neem ik even de tijd om het nieuws op BBC World te volgen, en meestal lukt dit ook heel vlot. Doch, echte satelietTV is hier verboden, korte golfradio is gestoord en alle Chinese media missen wel wat diepgang en objectiviteit wanneer het over gevoelige Chinese onderwerpen gaat.
Maar goed, ik heb dus min-of-meer ontvangst van buitenlandse zenders. Het meeste nieuws over China komt er vlot door en als er dan toch eens toevallig het scherm zwart wordt, is dat meestal enkele seconden te laat zodat je de boodschap al wel begrepen hebt.
In feite herinner ik me slechts twee zwarte schermen in 2007, China's activiteiten in Soedan & Tsjaad en de studentenopstanden in Hebei provincie. De laatste dagen is het echter anders gesteld met de censuur, doch ook op een zeer verassende manier.
Tot zaterdag was alle nieuws uit Tibet zonder uitzondering geblokkeerd, inclusief de betogingen in de westerse wereld en de mars van de Tibetanen in India. Uiteraard was men telkens enkele seconden te laat waardoor de gemiddelde buitenlander in Peking behoorlijk goed op de hoogte is van wat er aan de hand is.
Sinds gisteren, zondag, is het echter anders. Beelden van oproerpolitie, brandende auto's, met stenen gooiende Tibetanen en vanmorgen zelfs tanks in de straten van Tibet zijn ongefilterd te zien op het nieuws. Sterker nog, dezelfde beelden zitten ook, meer als fait-divers dan als nieuws, in het Chinese nieuws op de staatsTV. Elk interview met Tibetaan, Dalai Lama, of Chinees is uiteraard wel netjes geknipt.
Op het eerste zicht verassend, bij nader inzien strategisch. Het wordt nog maar eens bewezen dat Tibetanen een zootje ongeregelde terorristen zijn, die dringend moeten worden geciviliseerd en/of geliquideerd. Wat ze ook zeggen, Tibet is altijd al China geweest, die praatjes van honderdduizenden vermoorde Tibetaanse monikken 50 jaar terug, dat is puur propaganda van het Westen.

Op Cryptome staat er een mooie collectie foto's van wat er aan het gebeuren is. Let erop, alle foto's waar linksbovenaan "CCTV4" te zien is, zijn beelden die hier op TV zijn geweest. Vergelijk misschien ook even met de beelden van 4 juni 1989; er zijn wel wat overeenkomsten.

De andere blik op de feiten wordt door China Daily gegeven

1 comment:

Unknown said...

Mooi staaltje journalistiek, dat artikel van China Daily.