Sunday, February 17, 2008

Het komen en gaan van de mist

Eindelijk is hij er terug, die goeie ouwe waas. De waas, oftewel haze in expatjargon, is wat ik gaandeweg de bruine laag ben gaan noemen. Wanneer je op een heldere dag vanuit eender welk torengebouw in de verte tuurt kan je hem duidelijk zien hangen. Dit seizoen zakt de luchtvochtigheid in Peking ver beneden het absolute minpunt. Je zou dus een stralend blauwe lucht verwachten. Doch, net boven de horizon kan je hem zien hangen, een dikke vette grijsbruine laag van enkele honderden meters. De lucht boven de bruine laag is opeens stralend blauw. Echter, wanneer je dit probeert waar te nemen vanin Peking zelf kan je beter spreken van een blauwe schijn boven de bruine laag.

Vanuit het vliegtuig is het nog duidelijker zichtbaar. Wanneer je op een heldere dag tijdens je vlucht naar Beijing een windowseat weet te bemachtigen, ziet hij eruit als een platte wazige koepel, constant gevoed door de honderden schoorstenen van de warmwatervoorziening en cementfabrieken. Met daarboven een stralend blauwe lucht.

Gevolg: in Peking, waar de zon zowat altijd schijnt, heb je zelden nood aan een goeie straffe zonnecreme. Immer en altijd schijnt er een mist te hangen in en boven de stad die je beschermt tegen zelfs het hardnekkigste UV licht. Pas als je huid begint open te barsten van de droogte (letterlijk) begint het te dagen dat deze mist niet veel gemeen heeft met de ochtendnevel in de Antwerpse Kempen.

Maar de voorbije twee weken was het anders. De exodus van alle inwijkelingen, sluiting van fabrieken, bedrijven en bouwsites, een ongezien gebrek aan files en een goeie koude noord-wester brachten een stralend zonnetje teweeg. De buitentemperatuur en mijn innerlijk gemoed klommen met enkele graden tot net boven het vriespunt. Doch, uit de wind en in de zon was het best aangenaam vertoeven.

Het geluk was van korte duur. Verleden woensdag zijn de meeste bedrijven terug geopend, fabrieken en bouwwerven volgden gisteren, zaterdag. Vandaag, zondag, is de nevel teruggekeerd uit nieuwjaarsverlof en morgenvroeg zullen de files als vanouds aanwezig zijn.

Het is een feit dat de luchtkwaliteit de laatste 10 jaar sterk is verbeterd, doch we zijn nog ver verwijderd van de officiele Chinese versie. Henin met haar astma kan best thuisblijven in Augustus.

1 comment:

Unknown said...

Ha, eindelijk wat meer nieuws uit het gekke land China.

Hier in Brussel is het qua smog vandaag(inderdaad bruine mist aan de horizon) ook niet zo goed gesteld: niet gezond en zeer verraderlijk want samengaand met een stralende zon (en dan komen alle Belgen gezamelijk naar buiten - De Oude markt zat vol verleden week maandag bij één van de eerste zonnige dagen).

Vele groetjes,

Sarah