Sunday, May 16, 2010

Nagelhuisjes


Naar jaarlijkse traditie wordt het in de aanloop naar de 4de juni alsmaar moeilijker om op het Internet te raken. Dit jaar hebben de Chinezen hebben duidelijk hun campagne tegen staatsgevaarlijke blogs - als het mijne - opgedreven. Nieuwe TOR bridges worden nu binnen de halve dag onschadelijk gemaakt.
Maar het mag alweer niet baten. Waar een wil is is een weg, en zoals je ziet slaag ik er nog af en toe in om de Internetpolitie te snel af te zijn. (maar soms is het wel lastig) Dit fotootje kom je tegenwoordig wel eens tegen op Chinese forum-sites. In regel blijft het er maar enkele minuten staan. (genoeg opdat een miljoen mensen zich er vragen bij stellen)

Maar goed, het onderwerp van de dag: De nagelhuisjes.
De simpele definitie van een nagelhuis (een letterlijke vertaling van 钉子户) is een huisje dat in de weg staat voor een of ander ambitieus project en waar de eigenaar weigert zijn huisje te verlaten.
Het meest bekende nagelhuisje is wel hetgene waarvan de eigenaar enkele jaren geleden nationale faam bereikte door als enige te overleven in een gigantische bouwput in de stad Chongqing. Een klein overzicht zegt misschien meer.

In de woonkazerne waar ik tot voor kort woonde stond er ook zo'n nagelhuisje, doch, aangezien dit vlak aan het straat stond heeft men dat 'opgelost' door er een gigantisch houten reclamebord voor te zetten met een klein deurtje in. Ergens begin vorig jaar is het huisje dan toch afgebroken. Laat ons hopen na een goede overeenkomst met de eigenaar.

Recentelijk is er een nieuw nagelhuisje aan de oppervlakte gekomen. Er is hier vlak bij mijn woonst een straat waar het altijd file is. Sinds een maand geleden heeft men die straat ge-upgraded van 2 rijstroken naar 6 rijstroken. Doch, de file is absoluut niet opgelost, de bottleneck is een nagelhuisje. (Er huist een sympathieke fiets-reparatie-man in dat huisje, ik ben er onlangs mijn platte band gaan oplappen).
Hoe dat het komt dat dit huisje kan overleven begrijp ik niet echt. Wanneer ze een schoppingcenter bouwen en je wil niet uit je huis, dan hadden ze inderdaad maar wat meer geld moeten geven voor je huizen. (nota: eerst proberen ze de oorspronkelijke bewoners uit te kopen, als dat niet lukt volgen dikwijls de knokploegen. De -omgekochte- overheid knijpt wel een oogje dicht.) Deze keer echter is het 'den openbare weg' waarvoor het huisje moet wijken. Aangezien eigendomsrecht nog altijd niet volledig bestaat in China, vind ik het wel straf dat er geen onteigeningsprocedure is voor dit nagelhuisje.


View Larger Map

Legende: ten zuid-westen van het kruispunt zie je het nagelhuisje (net ten zuiden van de pijl). De twee huisjes met rood dak zijn ondertussen verdwenen.
De rest van de weg in zuid-westelijke richting is sinds kort volledig ge-upgrade tot 3 rijstroken aan elke kant. (deze foto is genomen waneer de werken bezig waren. Enkele honderden meters ten zuidwesten van het kruispunt is met aan het werk)

2 comments:

Bert said...

Voor meer duiding, er is een Engelstalige Wikipedia pagina gewijd aan het 'Nail House' fenomeen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nail_house

Maarten said...

Bert,
Schitterend postje! Ik had al eens foto's gezien van dat ene huisje op die berg in de bouwput, ik had geen idee dat het zo wijdverspreid was dat je er al 2 in je buurt hebt/had.
Als je ziet welke bedragen er uiteindelijk geboden worden voor de uiteindelijke onteigeningen, vraag je je wel af waarom niet iedereen een paar jaartjes voet bij stuk houdt...