Monday, September 6, 2010

De trein is altijd een beetje varen

Na een maandje reizen zijn er uiteraard heel wat reisverhalen te vertellen. Een ervan betreft de treinrit Sanya -> Guanzhou.


View Larger Map

Zoals je kan zien op dit kaartje is Sanya gelegen op Hainan eiland, een iet-wat tropisch eiland in het uiterste zuiden van China.
Nu om met de trein van een eiland naar het vasteland te raken zijn er enkele praktische oplossingen. Natte-vinger werk en een slecht gedetailleerde wereldkaart bewijzen duidelijk dat de afstand tussen Haikou in Hainan en het Chinese vasteland wat minder ver is dan de afstand tussen Dover en Calais. Een tunnel lijkt me de logische oplossing.
Maar Chinezen zouden geen Chinezen zijn als ze niet zouden willen bewijzen dat het ook anders en zotter kan. Waarom zou je de trein niet op de boot zetten en gewoon naar de overkant varen?
Zo gezegd, zo gedaan. Wanneer de trein aan het water aankomt, wordt hij in stukken gesplitst, de stukken (met passagiers erin) 1 voor 1 de boot op geduwd, de wielen eraf gehaald en vastgemaakt. Een proces dat toch wel een dik halfuur heeft geduurd.
Eens aan de overkant aangekomen wordt alles in omgekeerde volgorde gedaan en de trein bolt rustig voort richting Guanzhou.

No comments: